maandag 1 oktober 2007

't gruune wandtie..

..is vast geen goed drents voor Green Screen, maar ik ben dan ook geen drent. Onze zender heeft tegenwoordig een piepklein programma'tje erbij. Jasbuus vol Drents heet het, en het duurt ongeveer anderhalve minuut. In die tijd verteld iemand in beeld over diverse dingetjes die voorkomen in de drentsche taal. Spreuken, uutdrukkings en het verschil in dialect binnen de provincie. Hij doet dat gezeten voor de chromakeywand, en daarin wordt de drentse vlag gekeyed. Simpel, maar word zeer gewaardeerd door de kijkert. Als cameraman lijkt dit een eenvoudig klusje, lampje front, lampje tegen en de wand uitlichten. Medium uitzagen, luisteren naar het praatje van de man en dat 20 keer op een ochtend. Echter, tijdens de allereerste opnames hadden we nog een blauw wandje. Er was een cameraman ingehuurd om het ding op te nemen, dus de beste man stelt zijn spulletjes op en gaat draaien op een disc, om het geheel later te laten keyen bij een editor. Tegenwoordig nemen we het met een studiocamera op, en zien we gelijk de key, maar toen nog niet dus.



Huiskamervraag: als je mannetje voor een blauwe wand zit, welke kleur gebruik je dan níet als tegenlichtje op 'smans hoofd en schouders?........juist, blauw dus. En welke kleur had deze cameraman nou juist wél gebruikt?.........juist, blauw dus. Tegen de tijd dat hij begon na te denken, stonden er al een paar afleveringen op, en verwijderde hij het blauwe filter, en nam niet de moeite om de opnames even over te doen....



Huilend van de lach (denk ik...) liet een editor mij het resultaat zien, de drentse vlag verscheen in het mannetje zijn haar en schouders. Die opnames heb ik toen maar opnieuw gedraaid.



Dit klusje heb ik vandaag gedaan, en doe ik morgenochtend ook nog. Als die opnames klaar zijn hebben we genoeg voor de rest van dit jaar, en kan de kijker iedere dag weer iets over de Drentsche Taol leren.



Coll



1 opmerking:

  1. En zo wordt er heel wat afgelachen bij de Drentsche Omroep..... Als er nou maar geen groen "snotbongeltje" uit de beste man zijn neus komt :-)

    BeantwoordenVerwijderen