zondag 25 december 2011

Blues in de wei, en wij erbij

De Drentse Bluesopera was een klus die al het hele jaar brandde in de agenda. Om twee redenen; omdat het een mooie grote klus was én omdat een mooi ingewikkeld grote klus was.
Net buiten Gieten was op een stuk landbouwgrond van 100 bij 100 meter een speelvlak uitgezet. Vanaf een tribune konden zo’n 300 mensen per keer het spektakel aanschouwen. Een koor, 6 hoofdrolspelers en trekkers vliegen van hot naar her over het ’podium’.
Wij kregen de opdracht om dit alles in beeld en geluid vast te leggen voor het nageslacht.
Ons lokatiebezoek hebben we gedaan tijdens een voorstelling. Regie, productie, audio en ondergetekende waren aanwezig op de tribune en we volgden de show met het draaiboek op schoot. Regelmatig zochten onze ogen elkaar en fronsten we de wenkbrauwen omdat het elke scène weer iets moeilijker werd voor ons.
Terug op de zaak heb ik met Fred, de regisseur een cameraplan en shotboek gemaakt, een volle dag bogen we ons over de totaalopname van de voorstelling en hebben we elke scène van een shotlist voorzien. Bart van het audio was intussen bezig met zijn geluidsontwerp. Twee disciplines die elkaar pas weer vonden op het laatst van de montage toen zowel beeld als audio was nabewerkt.
Op de opname zondag bouwden we de 5 camera’s die we nodig hadden. Twee met enorme telelenzen om de grote afstanden te overbruggen. Voor de camera’s en de vrachtauto’s zijn rijplaten gelegd omdat door de hevige regenval van die zomer het weiland enorm drassig was. De voorstelling werd vanuit de regiewagen live geschakeld terwijl in de wagen ernaast een straatje met recorders was gebouwd. Achter elke camera hing een recorder om zo later in de montage het tempo van schakelen aan te kunnen passen. In de audiovrachtwagen deed Bart intussen met zijn 10 vingers het meeste schuifwerk terwijl ook hij maar liefst 54 sporen op de achtergrond had meelopen.

Om twee uur zou de voorstelling beginnen maar 5 minuten voor tijd werd het publiek verzocht snel de tribune te verlaten en te schuilen in hun auto’s omdat er onweer zou overtrekken. Dat gebeurde en ook wij ontkoppelde en verlieten onze camera’s om te schuilen tegen het noodweer. Drie kwartier later was het over en konden we eindelijk gaan opnemen.

Na alle beeld-en audiomontage’s ligt er nu een prachtige registratie van een uniek project op de plank. Klaar om uitgezonden te worden in de middag en avond van eerste Kerstdag, én om geperst te worden op DVD die de gemeente Aa en Hunze wil uitdelen als relatiegeschenk. Als je kunt, probeer er 1 te pakken te krijgen want het is een project wat het bewaren meer dan waard is. Ik vind dat we er prima in geslaagd zijn om deze openluchtvoorstelling in de huiskamers te krijgen. Helaas krijg je als ’thuiskijker’ niet de geur van gras en mest mee, maar aan de andere kant; je hebt wel een dak boven je hoofd. Fijne kerst!


2 opmerkingen:

  1. Respect man! Voor jou en de rest van de crew. Fantastisch mooi werk! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een geweldige prestatie. Wij hebben het spektakel ook vanaf de tribune mogen meemaken. Vanavond is het weer genieten.

    BeantwoordenVerwijderen